neděle 24. dubna 2011

Évora

22. dubna

Velký pátek

Évora je od roku 1986 zapsána do seznamu UNESCO. My jsme si město prohlížely za deště a brzy ráno. Takže žádní turisti, jen prázdné uličky a zametači.
 Římský chrám je asi z druhého nebo třetího století po Kristu, byl zasvěcen bohyni Dianě. Do roku 1870 sloužil jako zbrojnice, pak jako divadlo a jatka. Rua de 5 Outubro je ulice plná obchůdků pro turisty, kde se dají zakoupit různé řemeslné výrobky - typická keramika, předměty z korku. Obchody byly zavřené, ale vyfotila jsem alespoň výlohu. Místní katedrála (Sé) vypadá trošku jako pevnost, po stranách portálu má dvě odlišné věže. Ve městě je taky stará univerzita, která byla otevřena v roce 1559. Na hlavním náměstí Praco do Giraldo je kašna z roku 1571, do které přitékala voda z původního akvaduktu.
Navštívily jsme taky kostel Sao Francisco z 15. století, ve kterém je kostnice ze 17 . století Capela dos Ossos. Na malém prostoru jsou ostatky 5000 mnichů. Na řetězu v rohu kaple visí dvě kostry - dospělá a dětská. Nad vchodem do kaple je nápis: Nós ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos (My kosti, co tu ležíme, na ty vaše čekáme)...


vstup do kaple (studentský): 1,50 E.

No a cesta zpět na sever do Braganci...strašně moooc dlouhá, s přestupem v Lisabonu a Portu. Dokonce jsme projížděli Fatimou. Tu navštívíme, až za námi přiletí Martin cestou domů.

Bus:
Beja - Évora           6,90 E.
Évora - Braganca  26,10 E.

A fotky:
http://syrovka.rajce.idnes.cz/2011-04-22_Evora/

Žádné komentáře:

Okomentovat